Zijn kerstpakketten aftrekbaar? Lees hoe het zit met de btw op het kerstpakket en de WKR!

Zijn kerstpakketten aftrekbaar? Een interessante vraag die wellicht door je hoofd speelt als je online kerstpakketten gaat bestellen als werkgever. Lees daarom snel verder en ontdek hoe de vork in de steel zit!

Een kerstpakket cadeau geven aan je medewerkers en relaties is natuurlijk de ideale manier om ze voor hun inzet te belonen. Het werkt mee aan de loyaliteit en geeft de ontvanger een gevoel van waardering. Daarnaast biedt het ook voordelen op fiscaal gebied, want wanneer je als werkgever je personeel of relaties in het zonnetje wilt zetten zal de overheid dit stimuleren. Hoe? Dat leggen we hieronder aan je uit.

Waar moet je rekening mee houden als je een kerstpakket cadeau gaat geven?

Wanneer je je personeel of klanten een kerstgeschenk gaat geven, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de btw op kerstpakketten tot een bepaalde hoogte aftrekbaar en kun je gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR). 

Wat houdt de WKR-regeling voor het kerstpakket precies in?

De WKR is een regeling waarmee je als werkgever een deel van de kosten belastingvrij mag besteden binnen je bedrijf. Dit betekent dat je over dit bedrag geen loonheffing hoeft te betalen. Hoeveel je krijg is afhankelijk van de loonsom van je bedrijf, maar vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten dat in 2021 de vrije ruimte is verhoogd van 1,7% naar 3%, over de eerste € 400.000 loonsom.  Boven € 400.000 is de vrije ruimte 1,18%. Dat geeft jou als werkgever de gelegenheid om je medewerkers dit jaar extra in het zonnetje te zetten en ze goed te verwennen met een mooi kerstpakket.

De btw van de kerstpakketten is aftrekbaar voor personeelsleden en gedeeltelijk voor relaties

Kerstpakketten zijn dus aftrekbaar. Wel is er een grens van EUR 227. Als je een personeelslid per jaar méér dan 227 euro exclusief btw aan geschenken geeft, dan is de btw boven dat bedrag niet meer aftrekken. Kerstpakketten voor bestaande relaties zijn tot 80% aftrekbaar of 73,5 % in het geval van een bv.  

Je kunt dus stellen dat een kerstpakket cadeau geven aan je personeel of relaties loont! Het levert jou als werkgever happy faces op en een sterkere band met de ontvangers en het bijkomende voordeel, is dat kerstpakketten onder de WKR-regeling vallen en deels aftrekbaar zijn. Kortom, een win-win!

Let wel even op

Wij zijn geen belastingadviseurs. Daarom adviseren we je altijd zelf de actuele fiscale regels goed te bekijken op de website van de belastingdienst voordat je kerstpakketten gaat bestellen. Ook kan het handig zijn om nog even contact op te nemen met je accountant, om te achterhalen hoeveel vrije ruimte er nog is.