Laatste jaar fiscaal voordeel op kerstpakketten
Vanaf 2015 onderdeel van werkkostenregeling
Vanaf 2015 is de werkkostenregeling (WKR) ingegaan. Dat betekent dat u alleen nog dit jaar uw werknemers fiscaal vriendelijk een geschenk tot 70 euro kan geven. De WKR kent namelijk geen specifieke regeling meer voor het kerstpakket.
Harm Prinsen, adviseur loonheffingen bij Deloitte:
“Volgens het ministerie van financiën is 10 tot 15% van het bedrijfsleven reeds overgegaan op de WKR. Zij kunnen wel hun kerstpakket in de vrije ruimte laten vallen (nu 1,5% vanaf 2015 1,2% van de loonsom), maar de vraag is natuurlijk of die vrije ruimte niet al aan andere vergoedingen en verstrekkingen is opgegaan.
Een voorbeeld:
Een werknemer verdient 30.000 euro per jaar, dan is 1,2% (vanaf 2015) van die loonsom belastingvrij. Stel dat dat de gemiddelde loonsom is, dan valt 360 euro in de vrije ruimte. Mooi als je dat kan reserveren voor een kerstpakket, maar de fiets van de zaak, bedrijfsfitness, parkeerplaatsen buiten de werkplek en vele andere vergoedingen en verstrekkingen aan de werknemers snoepen al van die vrije ruimte. Houd hier dus aan het begin van het jaar al rekening mee.
Als u boven het bedrag komt moet u kiezen: zelf belasting betalen over het kerstgeschenk via de eindheffing (80% belasting over bedrag dat boven de vrije ruimte komt) of die belasting inhouden op het loon van de werknemers. Onder de WKR is immers alles wat een werknemer krijgt loon.”
Deze wijzigingen gelden ook voor kerstjaar 2018!