Kerstpakketten, Belastingdienst en de werkkostenregeling

Met de komst van de werkkostenregeling veranderen er veel dingen. Uw bedrijf is ondertussen misschien goed bekend met alle onderdelen van de oude regeling, maar onder de nieuwe werkkostenregeling veranderen er een hoop zaken. Is dit iets om te vrezen of moet dit juist met open armen ontvangen worden?

Kerstpakketten

Eén van de zaken waar veel ondernemers de laatste jaren al onzeker over zijn, zijn de kerstpakketten. In de oude regeling mocht u een kerstpakket tot een bedrag van €70,- fiscaal vriendelijk verstrekken aan uw personeel. De werkgever betaalt daarover een eindheffing van 20%. Uw boekhouder heeft er misschien wel veel tijd in gestoken om zich dit eigen te maken. Logisch dat u daarom weinig behoefte heeft aan een compleet nieuwe regeling.

Maar de werkkostenregeling maakt het voornamelijk makkelijker. Waar u voorheen nog te maken had met een totaal van 29 verschillende regels, hoeft u nu alleen nog maar rekening te houden met de werkkostenregeling. Dit geldt dus ook voor de kerstpakketten.

Belastingvrij

De kerstpakketten vallen meestal onder het zogenaamde ‘niet-verrekenbare deel’ van uw WKR-budget. Het WKR-budget bestaat uit 1.5% van de totale fiscale loonsom van uw organisatie, de zogenaamde forfaitaire ruimte. Vanaf 1 januari 2015 is dit verlaagd naar 1.2%. Niet-verrekenbaar houdt in dat het niet mogelijk is deze uitgaven met het loon van uw werknemers te verrekenen. U kunt er natuurlijk wel voor kiezen om het kerstpakket te verrekenen met uw werknemers. Maar omdat veel werkgevers dat niet doen, stellen wij dat ze onder het niet-verrekenbare deel van het WKR-budget geschaard worden. De aanschaf van de kerstpakketten valt in de forfaitaire ruimte en worden dus in minder gebracht op het WKR-budget.

De enige voorwaarde waar u nog rekening mee hoeft te houden is de gebruikelijkheidstoets. Deze toets schrijft voor dat de uitgave niet meer dan 30% mag afwijken van soortgelijke uitgaves in uw bedrijf of branche. Als een uitgave van € 250,- per persoon voor een kerstpakket binnen uw branche gebruikelijk is, is er dus geen enkel probleem!

Bron: werkkostenregeling – wkr

Meer informatie

Blijft u met vragen zitten over belastingen of eindheffing op kerstpakket? De medewerkers van Kerstpakkettenwinkel zitten al ruim 30 jaar in het vak en vertellen u graag alles over belastingen op geschenken in natura. Bel ons op 010-514 85 77 of stuur een e-mail naar info@kerstpakkettenwinkel.nl; wij helpen u dan graag verder.